SAOPCENJAfin1

Proteklog vikenda, tačnije dana 17.09.2016. godine, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su na području općine Tešanj, u naseljenim mjestima Jelah i Vukovo, sprovodili planske pojačane aktivnosti na kontroli ugostiteljskih objekata, u kojima su tom prilikom vršene racije, gdje je izvršen detaljan pregled objekata, kao i pregled svih lica koja su zatečena u istim. Takođe je izvršena blokada naseljenog mjesta Jelah, te su uspostavljena četiri kontrolna punkta na kojim je vršeno legitimisanje i detaljan pregled svih lica, uključujući i preglede vozila. Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti izvršene su racije u dva ugostiteljska objekta, te je izvršena kontrola i pregled većeg broja vozila i vozača. Zbog počinjenih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i saobraćaja izdato je šest prekršajnih naloga.

Prilikom vršenja poslova kontrole vozila u saobraćaju, policijski službenici su navedenog dana, u 23,55 sati, na kontrolnom punktu u mjestu Jelah, zaustavili i izvršili kontrolu putničkog motornog vozila marke „Mercedes“, registarskih oznaka T70-K-276, kojim je upravljao S.M. iz Tešnja. Primjenjujući odredbe iz člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici su pristupili vršenju pregleda navedenog vozila i lica u istom. Izvršenim legitimisanjem utvrđeno je da se na mjestu suvotzača u vozilu nalazilo lice R.L. iz Zavidovića. Prilikom pregleda, od lica je zatraženo da predaju nedozvoljene predmete i sredstva, ukoliko ista posjeduju kod sebe. Tom prilikom, lice S.M. je iz torbe izvadilo jednu pvc vrećicu, te se dalo u bijeg. Prilikom bježanja, lice S.M. je od sebe odbacivalo biljnu materiju, nakon čega je lice sustignuto od strane policijskih službenika, lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Policijske stanice Tešanj gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Takođe, lišena je slobode i R.L. i nad istom je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Na licu mjesta je izvršen uviđaj, kojom prilikom su pronađena i dokumentovana 24 traga odbačene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Izvršenim vaganjem pronađene biljne materije utvrđeno je da se radi o količini od 131,69 grama. Sporna materija je izuzeta i dostavljena u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Tešanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica S.M., rođenog 1985. godine, iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, te lica R.L., rođenog 1991. godine, iz Zavidovića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila isto krivično djelo, a u vezi sa članom 33. (Pomaganje) Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                           analitiku i planiranje