SAOPCENJAfin1

Danas, 13.10.2016. godine, u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, upriličena je prezentacija opreme koja je Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona donirana od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u okviru programa ICITAP. Vrijednost ove donacije je oko 63.000,00 KM.

oprema 1

oprema 2

 

Radi se o specijalnoj alpinističkoj opremi koja po svojoj karakteristikama i kvaliteti prati savremene standarde, kada je u pitanju opremanje policijskih jedinica, doniranoj za potrebe Specijalne policijske jedinice sa ciljem pomoći u akcijama i zadacima spašavanja. Nova oprema će umnogome doprinijeti efikasnijem postupanju i djelovanju pripadnika Alpinističkog tima u slučajevima kada se ovaj tim angažuje na spašavanju lica, izvlačenja, te drugih akcija spašavanja, kao i zaštiti i sigurnosti pripadnika ovog tima koji koriste ovu opremu. Ovom donacijom Alpinistički tim je u potpunosti opremljen novom jedinstvenom opremom koja će zasigurno doprinijeti još boljim rezultatima i velikim brojem uspješno izvedenih akcija spašavanja.

oprema 3

oprema 4

Doniranu opremu je i zvanično komesaru Šutu, ovom prilikom, uručio gospodin Liam O' Flanagan, direktor INL-a (Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona), koji djeluje pri Vladi Sjedinjenih Američkih Država. U svom obraćanju gospodin Liam je istakao zadovoljstvo finalizacijom ove donacije, koja predstavlja nastavak kontinuirane pomoći i podrške Vlade SAD-a u jačanju kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini, te istakao izvanrednu saradnju sa policijskim strukturama u Zeničko-dobojskom kantonu na čelu sa policijskim komesarom Semirom Šutom.

oprema 5

oprema6

Nakon što je pozdravio goste i prisutne komesar Šut se u svom obraćanju osvrnuo na značaj donirane opreme, u kontekstu poboljšanja opremljenosti pripadnika Specijalne policijske jedinice i uloge ICITAP-a, koji kroz programe pomoći Vlade SAD-a kontinuirano i bezrezervno ulaže napore na povećanju policijskih kapaciteta i podizanju standarda, kada je u pitanju obučenost i opremljenost policije u Bosni i Hercegovini. Kako je naglasio komesar Šut, radi se o podršci čiji je značaj nemjerljiv i bez koje policija u Zeničko-dobojskom kantonu, sigurno ne bi bila na nivou na kojem jest, kada su opremljenost i obučenost u pitanju. Kako je u završnici konstatovano, samo dobro obučen i opremljen policijski službenik može biti garant maksimalne lične i imovinske sigurnosti građana.

Odsjek za odnose sa javnošću,

                analitiku i planiranje