SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu, a naročito nastupanjem ljetnih mjeseci kada je i veća frekvencija vozila u saobraćaju, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti preduzimanjem represivnih i preventivnih mjera na terenu, sa ciljem unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na području Zeničko-dobojskog kantona, u kojem periodu je evidentirano nekoliko saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale više smrtno stradalih i teže povrijeđenih lica. Naznačene aktivnosti su rezultat izvršenih analiza i procjena, te je sačinjen Plan pojačanih mjera i radnji sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu. Tako je naznačenim aktivnostima, u okviru sprovedenih akcija, vršena pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru kojih su evidentirani i sankcionisani svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. U okviru predmetnih saobraćajnih kontrola policijski službenici su takođe poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela. U skladu sa izvršenom procjenom, realizovane su i aktivnosti u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana.

O rezultatima zavedenih akcija smo već informisali javnost, a u protekla četiri dana, na području Zeničko dobojskog kantona kontrolisano je 2.335 vozila u saobraćaju. Tom prilikom, policijski službenici su sankcionisali:

  • 1.540 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila;
  • 172 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola;
  • 63 vozača zbog nepoštivanja obaveza prema pješacima;
  • 42 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilima;
  • 33 vozača zbog tehničke neispravnosti vozila;
  • 27 vozača koji su upravljali vozilima bez položenog vozačkog ispita;
  • 12 vozača zbog nepropisnog preticanja; te
  • 12 vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilima pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima, sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom upozorava sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama.

Pojačane kontrole u saobraćaju će se nastaviti i u narednom periodu.

Odsjek za odnose s javnošću,

                                                            analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31