SAOPCENJAfin1

 

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u povodu nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika, sačinjen je Plan pojačanih mjera i radnji koje će se poduzimati sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme praznika. Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu, budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznika, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni. U skladu sa izvršenom procjenom planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru koje će se evidentirati i sankcionisati svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima javnog reda i mira izdavati prekršajne naloge.

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona, za prekršaje počinjene od strane maloljetnih lica, službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom, izdavati prekršajne naloge i roditeljima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima, sve vozače i učesnike u saobraćaju  upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom upozorava sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača u dane praznika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Takođe, pozivamo sve građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

                                                                                                                                            Odsjek za odnose s javnošću,

                                                                                                                                                   analitiku i planiranje

 

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31