SAOPCENJAfin1

Dana 07.01.2017. godine, u 20,30 sati, Policijskoj stanici Visoko je od strane nepoznatog lica putem telefona prijavljeno da je u mjestu Gornja Zimča, općina Visoko, u porodičnoj kući, vlasništvo S.B., došlo do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom je navedeno lice zadobilo tjelesne povrede.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, na lice mjesta su upućeni policijski službenici Policijske stanice Visoko koji su potvrdili tačnost prijave, te došli do saznanja da se u vezu sa upotrebom vatrenog oružja-pištolja može dovesti lice S.R. iz navedenog mjesta, koje se udaljilo sa lica mjesta. Takođe, utvrđeno je da je još jedno lice, u svojoj porodičnoj kući u navedenom mjestu, zadobilo tjelesne povrede upotrebom vatrenog oružja od strane navedenog lica, a radi se o licu S.Z. Oba navedena povrijeđena lica su sanitetskim vozilom prevezena u Dom zdravlja Visoko radi ukazivanja medicinske pomoći, gdje je lice S.Z., rođeno 1960. godine, usljed zadobijenih povreda u predjelu grudnog koša, u 21,15 sati preminulo, dok je lice S.B., koje je zadobilo prostrijelnu ranu u predjelu desne noge, nakon ukazivanja medicinske pomoći, upućeno u Kantonalnu bolnicu Zenica na dalji medicinski tretman.

Sa ciljem pronalaska i lišavanja slobode lica S.R. angažovane su sve raspoložive policijske snage Policijske stanice Visoko i Policijske stanice Kakanj koje su izvršile blokadu navedenog naseljenog mjesta, te locirale lice u njegovoj porodičnoj kući, nakon čega su pripadnici Specijalne policijske jedinice, koristeći specijalne tehnike pregovaranja i postupanja u kriznim situacijama, izvršili upad u kuću i isto lišili slobode. Tokom navedene akcije policijskih službenika, lice S.R. je zatečeno sa povredama u predjelu lijevog uha, nastalim najvjerovatnije usljed samoranjavanja vatrenim oružjem. Istom je pružena prva pomoć u Domu zdravlja Visoko, te je prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica na dalji medicinski tretman.

Na licu mjesta je izvršen uviđaj od strane službenika Sektora kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK, te su nastavljene aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela i utvrđivanju razloga i motiva izvršenja istog. Nakon kompletiranja predmeta, lice S.R., rođeno 1959. godine, iz Visokog, će biti predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva na dalji rad i postupak, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima: „Ubistvo“ iz člana 166. i „Lahka tjelesna ozljeda“ iz člana 173. Krivičnog zakona FBiH, te krivičnom djelu iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose s javnošću,

                                                                                                       analitiku i planiranje