SAOPCENJAfin1

Dana 13.06.2017. godine, u 13,35 sati, u Kaknju, u ulici Rudarska, od strane policijske patrole je zaustavljeno putničko motorno vozilo marke "VW Golf A2",  kojim je upravljao G.E. iz Kaknja. Prilikom kontrole od vozača su zatraženi dokumenti za vozača i vozilo, nakon čega je isti izjavio da ne posjeduje nikakve dokumente, te je tom prilikom ponudio novac policijskim službenicima u iznosu od 100,00 KM, kako isti ne bi poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

kakanj II

Nakon što su policijski službenici odbili novac,  navedeno lice se trčećim korakom udaljilo od vozila, koje je ostavilo na saobraćajnoj traci u ulici Rudarska. Nakon izadavanja naredbi od strane policijskih službenika da isti stane i vrati se do vozila, lice se oglušilo na izdatu naredbu policijskih službenika, te se trčeći nastavilo kretati prema mjestu Zgošća, gdje je sustignuto od strane policijskih službenika, kojom prilikom je pružilo aktivni otpor, nakon čega je stavljeno pod kontrolu, lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Policijske stanice Kakanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Prilikom pregleda vozila policijski službenici su pronašli dva manja sadržaja biljne materije, koja svojim izgledom asociraju na opojnu drogu marihuanu. Sporna materija je oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Izvršenim provjerama za vozilo utvrđeno je da predmetne registarske oznake ne pripadaju kontrolisanom vozilu, a izvršenim provjerama za vozača je utvrđeno da se radi o višestrukom povratniku u činjenju saobraćajnih prekršaja, te da je navedenom licu u proteklom periodu izrečeno više novčanih kazni za počinjene prekršaje u saobraćaju, u ukupnom iznosu od 5.050,00 KM. Nakon izvršenih provjera sporno vozilo je oduzeto i izmješteno na službeni parking prostor, gdje će biti predmet daljnjih provjera i postupanja policijskih službenika, na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela i prekršaja počinjenih od strane navedenog lica.

O navedenom je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je ovlastio policijske službenike za poduzimanje svih potrebnih mjera i radnji na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela.

Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, od strane Policijske stanice Kakanj će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica G.E., rođenog 1981. godine, iz Kaknja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 381. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo "Posebni slučajevi krivotvorenja isprave" iz člana 374. Krivičnog zakona FBiH.

 .

                                                                                                                                                          Odsjek za odnose s javnošću,

                                                                                                                                                                analitiku i planiranje