SAOPCENJAfin1

Danas, 24.10.2017. godine, u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak na temu održavanja potputnjaka, propusta i postavljanja nedostajuće ograde duž magistralnog puta M-17, u naselju Radakovo u Zenici. Na održanom sastanku su prisustvovali predstavnici preduzeća JP "Ceste Federacije BiH", predstavnici preduzeća "DOBOJPUTEVI" DD Doboj Jug, te rukovodni službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske uprave I.

Sastanak je održao i vodio načelnik Sektora uniformisane policije Buza Esnaf, koji je goste i prisutne pozdravio, zaželio dobrodošlicu, te upoznao sa temom sastanka, kao i razlozima koji su uticali na odluku da se inicira održavanje ovog sastanka, kako bi se, u okviru zakonskih nadležnosti, iznašla rješenja za jedan aktivniji pristup i reagovanje svih nadležnih u postupku rješavanja problema kretanja i prelaska pješaka preko magistralnog puta M-17, u mjestu Radakovo u Zenici.

U prvom dijelu sastanka prezentirana je detaljna informacija koja je sačinjena na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u kojoj su navedeni i iskazani podaci i parametri o svim aktivnostima koje je ova Uprava policije poduzimala u proteklom periodu na dokumentovanju ovog problema, sa prezentiranom fotodokumetacijom svih spornih lokacija na kojoj nedostaje zaštitna ograda pored magistralnog puta, a koja mjesta pješaci koriste za prelazak istog.

Kako je pojašnjeno, u proteklom periodu na navedenoj dionici magistralnog puta je posebno izražen problem ugroženosti pješaka, koji svakodnevno prelaze magistralni put, što predstavlja nezakonitu i nedozvoljenu radnju, i takvim ponašanjem ugrožavaju svoju sigurnost, kao i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Takođe su u proteklom periodu zabilježene saobraćajne nezgode na navedenoj dionici sa težim posljedicama, od čega je jedna imala za posljedicu smrt pješaka. Zbog svega navedenog, kako je istaknuto, iniciran je ovaj konsultativni sastanak, kako bi se  razmijenila mišljenja i iskustva, te u konačnici zajednički predložila određena rješenja.

Nakon diskusija, izvršenih analiza raspoloživih podataka i pokazatelja, doneseni su i određeni zaključci, prvenstveno u kontekstu daljnjih aktivnosti koje će se poduzimati u narednom periodu, sa ciljem rješavanja ove problematike i adekvatnog reagovanja na preveniranju iste. Takođe je naglašeno da će policijski službenici, u okviru svojih nadležnosti, u narednom periodu pored preventivnih mjera djelovati i represivno, te nesavjesne pješake sankcionisati zbog navedenih radnji.   

                                                                                                         

                                                                                                                                       Odsjek za odnose s javnošću,                                                                                                                                                                         analitiku i planiranje 

 

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31