SAOPCENJAfin1

Dana 07.08.2016. godine, u 00,30 sati, dežurna služba Policijske stanice Maglaj je obavještena da je u mjestu Ošve, općina Maglaj, došlo do zagađenja lokalnog mjesnog vodovoda,  najvjerovatnije upotrebom nekog pogonskog goriva. Izvršen je uviđaj od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova  Zeničko-dobojskog kantona  pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.  Kako je navedeno u prijavi mještanina, tom prilikom su ispaljena i dva hica iz vatrenog oružja, a ovi navodi se provjeravaju i dokumentuju. Prema prvim operativnim saznanjima, postoje indicije da je lice K.A., rođeno 1983. godine, iz  Ošvi,  u znak nezadovoljstva zbog najavljenog isključenja sa mjesnog vodovoda zbog njegovih neizmirenih obaveza prema mjesnoj zajednici, zajedno sa još jednim licem, upotrebom, najvjerovatnije pogonskog goriva, zagadilo vodu u mjesnom  rezervoaru, ispalivši tom prilikom dva hica iz vatrenog oružja, nakon čega su se vozilom udaljila  u nepoznatom pravcu. Uviđajnim i drugim radnjima poduzetim na mjestu izvršenja navedenog krivičnog djela, kao i na širem području naseljenog mjesta Ošve, utvrđeno je da je do opisanog konflikta i  izvršenja ovih krivičnih djela došlo usljed sukoba oko korištenja mjesnog vodovoda i dugogodišnjih nesuglasica oko istog.    

Za licem K.A. je raspisana operativna potraga a policijski službenici poduzimaju operativne mjere i radnje na pronalasku istog. U tom kontekstu, a sa ciljem prikupljanja dokaza u vezi izvršenja navedenih krivičnih djela, te pronalaska lica koje se potražuje, izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija na području Maglaja i Zenice. Naznačenim aktivnostima je na području Maglaja pronađeno sporno vozilo kojim su se lica udaljila i isto je izmješteno na službeni parking prostor, gdje je predmet daljnjih provjera i vještačenja.

Prilikom dokumentovanja navedenih nezakonitih radnji došlo se do saznanja da je lice B.J., rođeno 1979. godine, iz Ošvi, zajedno sa licem K.A.,  za kojim se traga, učestvovalo u izvršenju navedenih krivičnih djela. Navedeno lice je locirano, lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog počinjenog krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana  183. Krivičnog zakona FBiH, krivičnog djela " Izazivanje opće opasnosti" iz člana 323.  Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela "Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica" iz člana 236.  Krivičnog zakona FBiH.

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika, u smislu operativnih provjera, vršenja pretresa i drugih radnji, na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela i pronalasku lica za kojim se traga.  

Odsjek za odnose s javnošću,

  analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31