logofin3

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na sjednici održanoj 25. avgusta 2016. godine, usvojila Informaciju o stanju bezbjednosti na području Kantona za prvo polugodište 2016. godine. Bezbjednosna situacija, tokom prvih šest mjeseci 2016. godine u Informaciji je prezentirana kroz pregled kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja i drugih parametara. U odnosu na prvo polugodište 2015. godine, iz Informacije je vidljivo slijedeće:

U oblasti javnog reda i mira, broj prekršaja počinjenih na području Zeničko-dobojskog kantona veći je za 75 prekršaja ili 5,8%, dok je broj prekršaja javnog reda i mira tučom manji za 91 prekršaj ili 21,6%. Nije evidentiran ni jedan slučaj kršenja javnog reda i mira u većem obimu. U oblasti kriminaliteta, broj krivičnih djela manji je za 86 krivičnih djela ili 5,6%. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela koja iznosi 97,1%, predstavlja zadovoljavajući rezultat. Broj teških krađa manji je za 18 ili 4,2%, a ukupna ravijetljenost veća je za 2,9%. Evidentirana su tri krivična djela „Ubistvo“ i sva su rasvijetljena. U oblasti bezbjednosti saobraćaja, broj saobraćajnih nezgoda manji je za 46 nezgoda ili 2,1%, broj lakše povrijeđenih veći je za tri lica ili 0,9%, broj teže povrijeđenih manji je za 14 lica ili 14%, dok je smrtno stradalo šest lica više nego u istom periodu 2015. godine. Radi poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, policijski službenici su za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju sankcionirali 24% više učesnika u saobraćaju nego u istom periodu prethodne godine.

Vidljivo je da su policijski službenici ovog Ministarstva, poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u oblasti javnog reda i mira, kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja, u toku prvih šest mjeseci 2016. godine, uspjeli bezbjednosnu situaciju učiniti zadovoljavajućom. Ministarstvo će i u narednom periodu raditi na intenzivnijoj kontroli i nadzoru izvršavanja svih poslova i zadataka iz nadležnosti policije, a aktivnosti u skladu sa Akcionim planom mjera i radnji MUP-a ZDK za 2016. godinu, kao i u skladu sa Akcionim planom za strateško planiranje bit će nastavljene nesmanjenim intenzitetom.