SAOPCENJAfin1

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Zenici u nastavku operativne akcije "META II", u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te MUP-a RS-e započeti su istovremeni pretresi na devet lokacija u Zenici, te jednoj lokaciji u Istočnom Sarajevu.

Aktivnosti u okviru akcije "META II" se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, odnosno Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje više krivično pravnih radnji u okviru krivičnih djela " Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i krivičnog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom pretresa slobode je lišeno pet lica koja se sumnjiče za izvršenje gore navedenih krivičnih djela i to;

  1. N.A., rođen 1980. godine,

  2. B.S., rođen 1979. godine,

  3. V.J., rođen 2003. godine,

  4. Š.A., rođen 1986. godine i

  5. O.J., rođen 1994. godine.

Svih pet lica lišenih slobode su iz Zenice, koji su nakon izvršenih pretresa sprovedeni u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. 

 

Pretresima stambenih i drugih objekata koje su koristila lica lišena slobode pronađeno je i oduzeto sljedeće;

  1. Jedna automatska puška

  2. Praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Heroin u količini od 200gr

  3. Praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Spid u količini od 280 gr.

  4. Biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Marihuana u količini od 1 kg.

  5. Deset mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama

  1. Dvije vage za precizno mjerenje

  2. Alat za otključavanje brava na vratima

Nakon završene kriminalističke obrade lica lišena slobode će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona Zenica na dalje postupanje.

                                                                                        Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje