SAOPCENJAfin1

U vremenskom periodu od 15.09.2016. godine do 29.09.2016. godine, na području Grada Zenica, počinjena su četiri krivična djela „Razbojništvo“ nad malodobnim licima, na način da je nepoznato lice, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prilazilo i presretalo malodobna lica koja su se u tim trenucima nalazila na osamljenim mjestima i uglavnom bila sama, te od istih, uz upotrebu fizičke snage i prijetnje oružjem, otuđivalo mobitele, novac i druge vrijedne predmete.

Preduzimajući operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju prijavljenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su nakon saslušanja svjedoka-oštećenih, te prema datom opisu izvršioca krivičnih djela, došli do saznanja da se u direktnu vezu sa izvršenjem istih može dovesti lice, višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela F.A., rođen 1983. godine, iz Viteza. Izvršenim provjerama u bazi raspisanih potraga za licima, utvrđeno je da je za navedenim licem, od strane Općinskog suda u Zenici raspisana centralna potraga, te je dana 03.10.2016. godine, u koordinaciji sa službenicima Policijske stanice Crkvice, navedeno lice lišeno slobode i privedeno u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Kako je utvrđeno, prijavljeno lice je u navedenom vremenskom periodu počinilo više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret na način da je na lokalitetu Kamberović polja, Staničnog trga i Bilimišća, prilazilo maloljetnim licima, u navedenim slučajevima licima: T.D., M.I., B.N. i Č.A., otuđivši tom prilikom od istih mobilne aparate i novac.

U okviru zavedene kriminalističke obrade, policijski službenici su nastavili aktivnosti i na utvrđivanja eventualne povezanosti navedenog lica sa izvršenjem drugih krivičnih djela počinjenih u proteklom periodu na području Zenice, i te aktivnosti se još uvijek poduzimaju.

Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, dana 04.10.2016. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je od strane Policijske uprave I u Zenici dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 1. i stav 2., a u vezi sa članom 55. „Produženo krivično djelo“ Krivičnog zakona FBIH. Uz službeni izvještaj, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je predato na nadležnost navedeno lice, nakon čega je istom od strane Općinskog suda u Zenici određena mjera pritvora.

                                                                                                                                                           Odsjek za odnose s javnošću,

                                                                                                                                                                  analitiku i planiranje