SAOPCENJAfin1

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i ICITAP-om, sprovodi kampanju  na temu borbe protiv korupcije. Naznačene aktivnosti se poduzimaju u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv  korupcije 9. decembra.

DSC 0555

Pored osnovnog cilja kampanje da se javnost podstakne da prijavljuje policiji slučajeve korupcije, željeni efekat planiranih aktivnosti jeste i da se građani upoznaju sa osnovnim informacijama o tome šta policija preduzima nakon prijave o slučaju korupcije, koje su nadležnosti policije na dokumentovanju prijavljenih slučajeva korupcije, te koje su to zapravo radnje i situacije koje imaju obilježja korupcije.

DSC 0573

U sklopu aktivnosti na sprovođenju kampanje, juče je u Zenici postavljen promotivni štand, na kojem su policijski službenici dijelili građanima promotivni materijal, te edukovali građane na ovu temu. Kao promotori kampanje u naznačenim aktivnostima su učestvovali i predstavnici ICITAP-a. 

DSC 0591

Tom prilikom građani su popunjavali upitnike, te u razgovoru sa policijskim službenicima i promotorima kampanje iznosili svoje stavove o ovom problemu. Na ovom štandu građani su mogli policijskim službenicima prenijeti svoja iskustva kada je u pitanju korupcija, a naravno, mogli su i prijaviti korupciju.

DSC 0605

Ovdje je bitno napomenuti da se ova kampanja ne svodi samo na podjelu promo materijala, nego se građanima pruža prilika da u jednoj neposrednoj komunikaciji policijskim službenicima  iznesu svoja opažanja, iskustva, te se upoznaju sa informacijama o tome koje to sve radnje predstavljaju korupciju, šta policija poduzima na dokumentovanju iste, a sve sa ciljem procesuiranja lica koja poduzimaju nezakonite aktivnosti i učestvuju u korupciji.   

DSC 0623

Predstavnicima medija i gostima se na navedenoj lokaciji obratio i policijski komesar Semir Šut, koji se u svom uvodnom obraćanju posebno zahvalio na posjeti predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji su došli u Zenicu i prisustvovali ovim aktivnostima, kao i predstavnicima  ICITAP-a, na dosadašnjoj podršci i odličnoj saradnji.

DSC 0626

Takođe je ukazao na opredjeljenost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv svih vidova korupcije, pa tako i one u policijskim redovima. Kako je obrazložio, navedeno potvrđuje nekoliko ozbiljnih istraga koje su vođene u proteklom periodu protiv policijskih službenika zbog utvrđenih nezakonitosti u radu i koji su u kratkom roku suspendovani. Takođe je naglasio da se navedene aktivnosti sprovede u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, sa kojim se ostvaruje odlična saradnja i stalna koordinacija u postupanju na dokumentovanju i dokazivanju krivičnih djela. 

DSC 0636

DSC 0637

Adekvatno i profesionalno otkrivanje i dokumentovanje svih slučajeva korupcije, kao i procesuiranje osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama može se postići samo uz pomoć građana i zajednice, koji trebaju prijavljivati takve slučajeve i dostavljati policijskim službenicima informacije kojim raspolažu, kako bi policija mogla brzo i adekvatno reagovati, izvršiti potrebne provjere i zadokumentovati slučajeve korupcije.

Odsjek za odnose sa javnošću,

          analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Maj 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2