SAOPCENJAfin1

 

U periodu od 21.10. do 24.10.2017. godine, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut, prisustvuje Konferenciji šefova policije, koja se održava u Filadelfiji, Sjedinjene Američke Države, u sastavu četveročlane delegacije, zajedno sa kolegama direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, direktorom Policije MUP-a RS i pomoćnikom direktora Granične policije BiH.

susret sa direktorom inl a2     susret sa direktorom icitapa 1

                             SUSRET SA DIREKTOROM INL-a                                                     SUSRET SA DIREKTOROM ICITAP-a 

 

Pored učešća na ovoj konferenciji, bh. delagacija se susrela sa brojnim drugim delegacijama, a među najvažnije svakako izdvajamo susret sa direktorom INL-a (Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona), koji djeluje pri Vladi Sjedinjenih Američkih Država, kao i susret sa direktorom ICITAP-a, koji takođe djeluje u sastavu Ministarstva pravde Sjedinjenih  Američkih Država.

Prilikom održanih susreta, direktor INL-a, gospodin James Walsh, koji je inače i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američki Država, kao i direktor ICITAP-a gospodin Gery Barr, su od strane komesara Šuta i drugih članova delegacije upoznati sa načinom rada i funkcionisanja policijskih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i saradnji koja je u proteklom periodu ostvarena sa INL-om i ICITAP-om u BiH, što predstavlja, kako je istaknuto, nastavak kontinuirane pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država u jačanju kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini, te podrške u obuci, opremanju i edukaciji policijskih struktura, što je jedan od ključnih faktora za stabilnost Bosne i Hercegovine.

                                                                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću,                                                                                                                                                                          analitiku i planiranje