SAOPCENJAfin1

Preduzimajući operativne mjere i radnje na dokumentovanjui rasvjetljavanju krivičnih djela teške krađe i krađe, počinjenih u proteklom periodu na području općine Maglaj, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su dana 29.01.2015. godine, lišili slobode lica:

 

- O.E., rođeno 1993. godine, i

- K.S., rođen 1993. godine, oba iz Maglaja.

Nad navedenim licima je zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja da su ista učestvovala u izvršenju sljedećih krivičnih djela:

- dana 01.12.2014. godine, u ulici Civilnih žrtava rata, kojom prilikom je sa objekta Delibegov han otuđeno oko 15 metara bakarnih oluka;

- dana 07.12.2014. godine, u mjestu Misurići, izvršenom provalom u kuću, vlasništvo M.M., iz koje je otuđena određena količina raznih navijačkih rekvizita;

- dana 20.01.2015. godine, u mjestu Misurići, otuđenjem kosilice, vlasništvo K.Š.;

- dana 22/23.01.2015. godine, u ulici Aleja ljiljana, provalom u gril, vlasništvo Č.E., iz kojeg je otuđena jedna mikrovalna pećnica i jedna mašina za rezanje suhomestanih proizvoda; te

- dana 29.01.2015. godine, u mjestu Moševac, krađom bakarnih oluka sa mjesne džamije.

teske kradje i kradje maglaj 060215 1

Tokom kriminalističke obrade nad navedenim licima došlo se do informacija o još jednom licu koje je učestvovalo u izvršenju dva navedena krivična djela, teške krađe i krađe, a radi se o licu 

- K.E., rođenom 1985. godine, iz Maglaja, 

koje je od strane policijskih službenika lišeno slobode i nad kojim je zavedena kriminalistička obrada. Tokom navedenih aktivnosti policijskih službenika pronađen je i dio otuđenih predmeta. 

Takođe, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su rasvijetlili još dva krivična djela iz proteklog perioda, a radi se o:

- teškoj krađi izvršenoj dana 29/30.10.2014. godine, u mjestu Bijela Ploča, kada je iz pomoćnog objekta-šupe, vlasništvo M.A., otuđeno: jedna motorna pila, radna torba u kojoj se nalazio alat za motornu pilu, ulje za lanac motorne pile, ručna motorna kosilica, tzv. trimer i jedna pvc kutija u kojoj se nalazio razni bravarski alat; te

- teškoj krađi izvršenoj u januaru 2015. godine, u mjestu Bijela Ploča, zaseok Plane, kojom prilikom su iz vikendice u vlasništvu H.R., otuđeni sljedeći predmeti: tri ručna cirkulara, tri manje bušilice, dva aparata za elektro zavarivanje, jedan ručni hoblić, kao i kućno kino.

teske kradje i kradje maglaj 060215 2

Operativnim radom na terenu službenici Policijske stanice Maglaj došli su do saznanja da bi se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela mogla dovesti lica:

- M.S., rođen 1988. godine,

- M.N., rođen 1994. godine,

- H.A., rođen 1989. godine, i

- F.A., rođen 1988. godine, svi iz Maglaja.

Navedena lica su lišena slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, te je poduzetim aktivnostima policijskih službenika kod navedenih lica pronađen veći dio otuđenih predmeta.

teske kradje i kradje maglaj 060215 3

Policijski službenici Policijske stanice Maglaj su nastavili dalji rad na kompletiranju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela, a nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja,Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. KZ FBiH i „Krađa“ iz člana 286. KZFBiH. 

URED POLICIJSKOG KOMESARA