SAOPCENJAfin1

U nastavku realizacije operativne akcije kodnog naziva "MREŽA I", danas, 20.12.2017. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na dvadeset tri lokacije na području Grada Zenica, dvije lokacije u Maglaju i jednoj lokaciji u Zavidovićima.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje su djelovale organizovano i koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije. Tačnije radi se o dvadest jednoj osobi čije su krivičnopravne radnje zadokumentovane naznačenim aktivnostima i koje su meta akcije. 

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak policijskih akcija kodnog naziva "MREŽA" i  "MREŽA I", koje je sprovodila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije "MREŽA I", kompletirani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv petnaest lica kojim je zadokumentovano osamdeset osam (88) krivičnopravnih radnji, a u vezi sa članom 238. Krivičnog zakona FBiH "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Prema operativnim saznanjima, obavještenjima i materijalnim dokazima, prikupljenim tokom zavedene akcije, postoje osnovi sumnje da su lica, koja su meta akcije, u proteklom periodu vršila krivična djela u vezi neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na način da su planski i organizovano djelovala na području Grada Zenica i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljala opojnu drogu, vagala, pakovala i pripremala istu za uličnu prodaju, razradila međusobnu komunikaciju, posredovala u prodajama, prenosila i skrivala opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, sa namjerom sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno stavljala u promet opojne droge. Takođe su prikupljeni dokazi o nelegalnim aktivnostima i drugih lica, koja su u navedenom periodu, zajedno sa drugim osumnjičenim licima, nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

  • Č.M., rođen 1985. godine, iz Zenice,
  • U.S., rođen 1976. godine, iz Zenice,
  • A.S., rođen 1978. godine, iz Zenice,
  • T.A., rođen 1973. godine, iz Zenice,
  • S.K., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  • B.K., rođen 1976. godine, iz Zenice,
  • Č.E., rođen 1974. godine, iz Zenice,
  • K.R., rođen 1974. godine, iz Zenice,
  • O.I., rođen 1998. godine, iz Zenice,
  • S.S., rođen 1991. godine, iz Zenice,
  • Dž.B., rođen 1965. godine, iz Maglaja,
  • P.G., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  • O.M., rođen 1991. godine, iz Zenice,
  • S.A, rođen 1981. godine, iz Zenice,
  • K.N., rođen 1960. godine, iz Zenice,
  • B.M., rođen 1977. godine, iz Zenice,
  • Š.A., rođen 1985. godine, iz Zavidovića i
  • Č.V., rođena 1974. godine, iz Zenice.

Navedena lica su sprovedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojne droge namijenjene za uličnu prodaju, dva pištolja, pribori za konzumaciju droga, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja i drugi nedozovoljeni predmeti. Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Aktivnosti u okviru akcije "MREŽA I" se poduzimaju pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra saradnja sa policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.

                                                                                                                                                        Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                                                                                                                                 analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31