SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu preduzimali intenzivne mjere i radnje sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja krivičnih djela počinjenih od strane tri lica, a kojim radnjama su pričinjene višemilionske štete preduzeću "Velepromet Zenica" d.d. Zenica.

Danas, u oviru ove opsežne, višemjesečne istrage, izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području Zenice, sa ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Prilikom pretresa lišeni su slobode: M.A., rođen 1973. godine i D.S., rođena 1958. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče da su zloupotrijebila položaj, na način da su lažno prikazala  izvršena ulaganja u preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica, u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da je navedenim radnjama lice M.A., sebi i preduzeću "Trgomarket", d.o.o. Zenica, čiji je vlasnik i osnivač, pribavilo protivpravnu imovinsku korist u u iznosu od 3.697.944,00 KM, a da je preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica oštetilo za isti iznos.

Navedena lica su zadržana u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i nad istim je zavedena kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, lica M.A. i D.S. će, u toku sutrašnjeg dana, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH, a navedenim izvještajem će biti prijavljeno i lice B.M., rođeno 1961. godine, iz Zenice, koje se sumnjiči da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo "Nesavjestan rad u službi" iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

                                                                                                                                                           Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                                                                                                                                 analitiku i planiranje

 

Arhiva saopštenja

Januar 2020
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2