SAOPCENJAfin1

 

Službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su poduzimali operativne mjere i radnje na terenu, sa ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog djela razbojništva koje je počinjeno dana 23.05.2018. godine, u ulici Ričički put, u Zenici, kojom prilikom je nekoliko nepoznatih lica, uz prijetnju pištoljem, od lica K.A., otuđilo novac, mobilni telefon i ručni sat.

Tom prilikom oštećeni K.A. je zadobio lakše tjelesne povrede, a izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da su izvršioci ovog razbojništva istog fizički napali na navedenoj adresi, kojom prilikom su ga nasilno uveli u pomoćni objekat, gdje su mu zadali više udaraca po glavi, te prijeteći upotrebom pištolja, tražili novac.

Prilikom vršenja uviđaja, u spornom objektu je pronađena biljna materija i tablete, koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu. Sporna materija je oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja.Operativnim aktivnostima policijskih službenika, neposredno nakon izvršenja ovog razbojništva, tri lica su lišena slobode koja su se dovodila u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela, dok su poduzimane aktivnosti na terenu sa ciljem pronalaska četvrtog lica, za koje se takođe raspolagalo operativnim saznanjima da je učestvovalo u izvršenju ovog krivičnog djela.

Zbog sumnje da su počinila navedeno razbojništvo lišena su slobode lica: B.A., rođen 1996. godine, maloljetno lice B.A., i G.E., rođen 1990. godine, sva lica iz Zenice, dok je naknadnim aktivnostima policije otkriven, lociran i lišen slobode i četvrti izvršilac ovog razbojništva, tačnije lice B.E., rođeno 1993. godine, iz Zenice.Nad licima lišenim slobode je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, kojom prilikom su sva lica ispitana na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiče.

Dana 24.05.2018. godine, lica: B.A., rođen 1996. godine, maloljetno lice B.A., i G.E., rođen 1990. godine, sva lica iz Zenice, su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, dok je lice B.E., rođeno 1993. godine, iz Zenice, predato na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dana 25.05.2018. godine.Kako je utvrđeno zavedenom kriminalističkom obradom, te prikupljenim dokazima i obavještenjima, postoje osnovi sumnje da su lica: B.A., maloljetni B.A., G.E. i B.E., kao saučesnici u sticaju počinili krivična djela "Razbojništvo" iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona FBIH, "Iznuda" iz člana 295. Krivičnog zakona FBIH, a u vezi sa članom 28. "Pokušaj", sve u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona FBIH "Saučiniteljstvo", dok su lica B.A. i maloljetnik B.A. počinili i krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

                                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

 

Arhiva saopštenja

Jul 2020
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2