SAOPCENJAfin1

Dana 23.07.2018. godine, oko 23,00 sati, u službenim prostorijama Policijske stanice Centar u Zenici je zaprimljena prijava o izvršenju krivičnog djela Teška krađa iz člana 287. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, koju je podnijela osoba B.S., iz Ljubuškog, koja je tom prilikom prijavila da je navedenog dana, oko 10,00 sati, u stanu koji se nalazi u ulici Mejdandžik broj 1, Grad Zenica, zatekla svoju majku K.N., u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvala Službu hitne medicinske pomoći Zenica, čija je ekipa odmah došla na lice mjesta. Nakon ukazane medicinske pomoći K.N. je prevezena u  Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je i zadržana na liječenju i gdje su joj konstatovane povrede na lijevoj strani tijela u obliku modrica i krvnih podljeva, a koje povrede su nastale najvjerovatnije usljed ležanja na podu.

Nakon povratka iz bolnice oštećena K.N. je primjetila da joj sa obje ruke nedostaju četiri zlatna prstena, zatim iz ormara novac u iznosu od 300 EUR i 200,00 KM, kao i određena količina kafe.

Postupajući po navedenoj prijavi, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su poduzeli sve potrebne operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju opisanog krivičnog djela i tom prilikom su došli do saznanja i informacija da se u vezu sa navedenim krivičnim djelom može dovesti ženska osoba O.A., rođena 1967. godine, iz Sarajeva, koja trenutno boravi u Zenici.

Kao rezultat prikupljenih saznanja, dana 31.07.2018. godine, na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, u ulici Dr. Ćire Truhelke, izvršen je pretres stana, u kojem je, prema operativnim podacima, trenutno boravila osoba O.A.  Izvršenim pretresom ista je pronađena u stanu, nakon čega je lišena slobode i sprovedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istom zavedena kriminalistička obrada. Takođe su izvršenim pretresom pronađeni predmeti koji su otuđeni prilikom izvršenja navedene teške krađe.

Uz odobrenje dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, izvršena je i  radnja prepoznavanja, nakon čega je osumnjičena priznala izvršenje krivičnog djela. Kako je utvrđeno, osumnjičena O.A. je dana 21.07.2018. godine, oko 16,30 sati, došla na adresu oštećene K.N., pokucala na vrata iste, lažno se predstavila govoreći da poznaje istu, ušla u unutrašnjost stana, razgovarala sa vlasnicom stana, te iskoristila pogodan momenat i u šoljicu sa kafom stavila tablete, kojim je uspavala oštećenu, nakon čega je, iskoristivši takvo stanje oštećene, otuđila zlatni nakit, novac i kafu.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, službenici Policijske uprave I će protiv osobe O.A., Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila navedeno krivično djelo.

Izvršenim provjerama takođe je utvrđeno da su za navedenom osobom raspisane dvije operativne potrage od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te je nakon ispitivanja osumnjičene i kriminalističke obrade, ista predata službenicima navedenog ministarstva na nadležnost i daljnje postupanje.


Odsjek za odnose sa javnošću,
          analitiku i planiranje