SAOPCENJAfin1

Danas, 06.09.2018. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kanton su od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona predata na nadležnost i daljnje postupanje dva lica, tačnije:

D.S., rođen 1997. godine, iz Brčkog i

Dž.E., rođen 1990. godine, iz Zavidovića,

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 1. Krivičnog zakona  FBiH.

Kako je utvrđeno, navedena lica su dana 25.06.2018. godine, u vremenu od 08,30 sati do 09,35 sati, zajednički i uz prethodni dogovor, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, izvršila razbojništvo na način da su čekala i pratila kretanje blagajnika firme "Tvornica montažnih kuća" d.o.o. Zavidovići, lice B.I., koji je izašao iz prostorija "UniCredit Banke" u Zavidovićima, te ga na pogodnoj, prethodno dogovorenoj lokaciji, presrela i prišavši mi iza leđa zadala udarac zatvorenom pesnicom u predjelu glave, uslijed čega je lice B.I. palo na tlo i izgubilo svijest, nakon čega su od istog otuđili torbu, u kojoj se nalazio novac u iznosu od oko 60.000,00 KM, vlasništvo firme "Tvornica montažnih kuća" d.o.o. Zavidovići. Nakon izvršenja krivičnog djela navedena lica su se udaljila u nepoznatom pravcu.

Na mjestu izvršenja ovog krivičnog djela je izvršen uviđaj, te su u proteklom periodu od strane službenika kriminalističke policije poduzimane opsežne operativne i druge mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenog razbojništva, te otkrivanju izvršilaca istog. Preduzetim mjerama i radnjama došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelom mogu dovesti lica D.S., iz Brčkog i Dž.E., iz Zavidovića.

Dana 05.09.2018. godine, službenici Policije Brčko distrikta BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na području Brčkog, locirali i lišili slobode lice D.S., te je po naredbi Općinskog suda u Zavidovićima izvršen pretres kuće koju koristi navedeno lice.

Istog dana, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na području Zavidovića locirali i lišili slobode lice Dž.E., te su na području Zavidovića izvršeni pretresi stana, kuće i putničkih motornih vozila koje koristi navedeno lice.

Nakon lišenja slobode navedena lica su sprovedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje