SAOPCENJAfin1

Večeras je, u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Austrije, održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene utakmice.

Na održanom sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na području grada i stadiona Bilino polje nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi, slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača i gostiju, kao ni slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

Takođe je konstatovano da su prije odigravanja utakmice, na platou južne strane stadiona Bilino polje, policijski službenici lišili slobode tri lica iz Zenice, zbog kršenja odredbi Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskog događaja je angažovano oko  450 policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika specijalnih policijskih jedinica ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima, navijačima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje