SAOPCENJAfin1

 

 

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i aktivnosti koje su poduzimane u okviru međunarodne operativne akcije "JAD 2018", policijski službenici Policijske stanice Visoko su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Visokom, izvršili pretres kuće koja se nalazi u naseljenom mjestu Buci, a koju koriste lica S.M. i S.A., iz Visokog.

Izvršenim pretresom kuće i pomoćnih objekata, pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti:

  • praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed u ukupnoj težini od 228 grama, koja je bila upakovana i podijeljena u pet pojedinačnih sadržaja,
  • digitalna vaga za precizna mjerenja,
  • ogledalo sa tragovima bijelog praha i
  • aluminijska tabla i papirna cjevčica sa tragovima bijelog praha.

Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti lice S.M. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija i predmeti su oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, policijski službenici Policijske stanice Visoko će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, protiv osumnjičenog lica S.M., rođenog 1992. godine, iz Visokog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakon FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje