SAOPCENJAfin1

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, u proteklom periodu, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima određenih lica iz Zenice, koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, dana 26.10.2018. godine, izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području Grada Zenica.

 011120181  011120182

Tačnije, izvršen je pretres kuće u mjestu Stranjani, koju koristi lice K.A., rođeno 1980. godine, iz Zenice, kao i pretres kuće u mjestu Stranjani, koju koristi lice J.E., rođeno 1990. godine, iz Zenice. Izvršenim pretresima pronađeno je slijedeće:

  • 1.424,30 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu,  
  • 48,50 grama praškaste materije pojedinačno upakovane u pvc foliju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu,
  • pedeset tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno,
  • dva metka za vatreno oružje.

Sporna materija je fotografisana, izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja a lica K.A. i J.E. su lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

 011120183  011120184

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela: „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. stav 3. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

                                                                                                                                Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje