SAOPCENJAfin1

 

Kako smo već informisali javnost, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti svih građana na području Kantona za vrijeme praznika.

U tom smislu, a u skladu sa izvršenim analizama i procjenama, planirane su pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana, te pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, u okviru kojih će se evidentirati i sankcionisati prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača.

Kako je Policijska uprava I obaviještena, ove godine, u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, od strane Gradske uprave Zenica organizovan je Centralni doček Nove godine. Imajući u vidu da će na ovom javnom skupu biti prisutan veliki broj građana, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će angažovati značajne policijske snage i zajedno sa organizatorom dočeka i drugim službama, preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi svim građanima obezbjedila maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost i kako bi građani u jednom mirnom i svečanom ambijentu dočekali i proslavili Novu godinu.

S tim u vezi, Policijska uprava I u Zenici je sačinila Plan obezbjeđenja, kojim su predviđene posebne mjere fizičkog, saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja, a policijski komesar Semir Šut je formirao Štab za koordiniranje i usmjeravanje naznačenih aktivnosti, koji će biti u stalnom zasjedanju i koji će rukovoditi svim aktivnostima iz Plana. Pored svih planiranih mjera i radnji policijski službenici će, u okviru svojih nadležnosti, dokumentovati i sankcionisati sve prekršaje i slučajeve narušavanja javnog reda i mira na ovom skupu, kao i eventualna krivična djela.

Posebno će se rigoroznije postupati prema licima zbog neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, a isto tako, policijski službenici će zadokumentovati i sankcionisati sva ponašanja koja nisu u skladu sa odredbama Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane, kao i građane koji će biti na Centralnom dočeku Nove godine, da se uzdrže od činjenja nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima djece i maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim i vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju upotreba pirotehnike, kao i kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Takođe, pozivamo sve građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim radnjama i pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

                                                                                                                                Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje

 

 

Arhiva saopštenja

Jul 2020
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2