SAOPCENJAfin1

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja.

Nakon određenih analiza, utvrđeno je da se prilikom kontrola u saobraćaju pojavljuje sve veći broj neregistrovanih vozila, što je iniciralo nabavku i instaliranje savremenih kamera za nadzor i snimanje u saobraćaju. Tačnije, radi se o sedam savremenih uređaja, koji su u okviru ovog projekta postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima u gradu. Na ovaj način svi ulazi, odnosno izlazi iz Grada Zenica, su stavljeni pod stalni video-nadzor instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera. Prije instaliranja ove opreme, Grad Zenica je imao stalni video nadzor zahvaljujući 35 kamera instaliranih na određenim lokacijima, tačnije najfrekventnijim raskrsnicama, a sa ovom opremom broj kamera je povećan na 42, što će svakako doprinjeti podizanju i unapređenju sigurnosti saobraćaja u samom gradu.

Inače, LPR (License Plate Recognition) kamere se upotrebljavaju za nadzor, odnosno, kontrolu ulaska/izlaska vozila uz pomoć tehnologije prepoznavanja registarskih brojeva na tablicama vozila. LPR uređaj može automatski pročitati i prepoznati informacije registarske pločice sa vozila u prolazu. Zahvaljujući ovom sistemu, policija je u svakom trenutku u mogućnosti da utvrdi vozila u saobraćaju koja su neregistrovana.

"Ovaj projekat je značajan za nas jer unapređujemo dosadašnji nadzorni sistem koji smo koristili. Početkom ove godine, započeli smo sa konkretnom primjenom i stavljanjem u funkciju LPR kamera,  koje rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno, i snimaju vozila i pješake na sedam ključnih tačaka u našem gradu. U ovoj fazi projekta, koji je da tako kažem još uvijek eksperimentalan, LPR kamere snimaju protok saobraćaja i pješaka, pohranjuju registarske oznake vozila u bazu, a nakon izvršene provjere, pristupa se dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja zbog isteka važenja registracije vozila. U kontekstu djelovanja ovih tehničkih sistema, bezbjednost saobraćaja na posmatranim raskrsnicama i na području Grada, prema izvršenim analizama i procjenama, bit će značajno povećana i unaprijeđena", pojasnio je komesar Šut.

Od stavljanja u funciju ovih nadzornih sistema, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su za period od 23.11.2018. godine do 23.01.2019. godine, dakle za dva mjeseca, zadokumentovali 688 prekršaja zbog isteka važenja registracije, te su evidentirali 20 zloupotreba registarskih tablica, dok je u fazi dokumentovanje ostalih prekršaja zbog nevažeće registracije koji se odnose na period od 23.01.2019. godine do danas. 

Prema riječima komesara Šuta, ova nabavka će biti od velike koristi i u rasvjetljavanju krivičnih djela.

"Instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera operativni rad policije na terenu će takođe biti efikasniji, kao i rad na dokumentovanju nezakonitih pojava zabilježenih ovim sistemima za snimanje", dodao je komesar Šut.

Ovom prilikom upozoravamo sve vozače i učesnike u saobraćaju, da ne stavljaju u promet i pogon neregistrovana vozila, te da će se i u narednom periodu, radom policijskih patrola na terenu ali i korištenjem ovih savremenih nadzornih sistema, zadokumentovati svi slučajevi vožnje neregistrovanih vozila, te sankcionisati počinioci navedenih prekršaja, kako bi se bezbjednost odvijanja saobraćaja na području Grada podigla na što veći nivo.

                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31