SAOPCENJAfin1

Dana 15.05.2019. godine, u Zenici, u novoizgrađenom objektu Centra za edukaciju i smještaj policijskih službenika i centralnog arhiva, upriličena je centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Održavanju centralne svečanosti prethodilo je održavanje niza sportskih natjecanja u nogometu, košarci, stonom tenisu i streljaštvu, posjete porodicama poginulih policajaca te odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca ispred spomen-ploče u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova podignute u čast pripadnika Ministarstva koji su svoje živote dali u odbrambeno-oslobodilačkiom ratu i nakon rata, nepokolebljivo vršeći svoju časnu policijsku dužnost.

Tokom svečanosti koju je svojim nastupom uveličao Omladinski hor iz Zenice pod vodstvom profesora Milenka Karovića, postrojenim policijskim službenicima, brojnim gostima iz političkog, privrednog, vjerskog i kulturnog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona i građanima prvi se obratio policijski komesar Semir Šut koji je, uz ostalo, istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova svojim radom i postignutim rezultatima u potpunosti opravdalo povjerenje građana Zeničko-dobojskog kantona i obećao da će građani, organi vlasti, privrednici i nevladine organizacije i svi drugi društveni subjekti i u budućnosti u policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona moći vidjeti siguran oslonac.

Ministar unutrašnjih poslova gospodin Dario Pekić, obraćajući se prisutnim, obećao je da će se u toku ove godine, u saradnji sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona, nastaviti sa finansijskim ulaganjima u opremanje i edukaciju policijskih službenika i drugih uposlenika Ministarstva kako bi u najvećoj mogućoj mjeri bio omogućen njihov stručan, efikasan i profesionalan rad. Ministar Pekić je naglasio da postignuti rezultati Ministarstva, u odnosu na prethodne godine, u svim oblastima imaju trend poboljšanja, što pokazuje smanjen stepen kriminaliteta i maloljetničke delikvencije, smanjen broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu te manji broj saobraćajnih nesreća, naročito onih sa smrtnim ishodom.

Prisutnima se obratio i premijer Zeničko-dobojskog kantona gospodin Mirza Ganić koji je ukazao na činjenicu da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pored svojih redovnih aktivnosti na planu zaštite lične i imovinske sigurnosti građana, učestvuju i u akcijama Federalne uprave policije i drugih policijskih agencija što je odraz njihove maksimalne posvećenost poslu koji obavljaju. Premijer Ganić je naglasio da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona učiniti sve, uključujući i popunjavanje redova policije mladim i školovanim kadrom, da dobra, efikasna i profesionalna policija i dalje ostane svijetla tačka našeg kantona, kao što je to bio slučaj do sada.

Tokom svečanosti, najzaslužnijim uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uručena su kolektivna i pojedinačna priznanja i nagrade.

 

Zastavu Ministarstva sa grbom dobio je Sektor uniformisane policije.

Reljefni grb Bosne i Hercegovine dobila je Policijska stanica Tešanj.

Pohvalu ministra dobili su Inspektorat i Motociklistički tim Policijske stanice Centar.

 

Zlatnu policijsku značku dobili su:

  • Senad Spahić - Sektor kriminalističke policije,
  • Sead Kadribašić - Policijska stanica Doboj-Jug,
  • Zehrudin Buza - Policijska stanica Visoko.  

 

Srebrenu policijsku značku dobili su:

  • Damjan Vidović - Policijska stanica Crkvice,
  • Rijad Delić – Policijski inspektorat,
  • Fahir Alić – Policijska stanica Maglaj,
  • Mirsad Muratović – Jedinica za profesionalne standarde.
 

Pogledajte galeriju fotografija

Osim navedenih priznanja, najzaslužniji službenici Ministarstva dobili su pohvale ministra, plaćeno odsustvo u trajanju od pet radnih dana te ručne satove sa posvetom.