SAOPCENJAfin1

Danas, 11.03.2015. godine, sa početkom u 13,30 sati, umjestu Nemila, grad Zenica, u krugu objekta Omladinskog naselja (bivša kasarna), izvedena je pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice policije za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

DSC 0115

DSC 0117

DSC 0119

 

 Tom prilikom simulirane su situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, kao i drugih vidova eskalacije nemira na javnim skupovima, te je demonstrirana upotreba hemijskih sredstava i angažovanje službenih pasa.

DSC 0124

DSC 0133

DSC 0143

Na ovoj pokaznoj vježbi mogao se vidjeti jedan novi pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a  ovom prilikom je pokazana i nova specijalistička oprema ovih jedinica, koja je ovoj pokaznoj vježbi sigurno dala jedan novi kvalitet.

DSC 0151

DSC 0160

DSC 0188

Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine, te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici ovih posebnih jedinica, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu.

DSC 0234

DSC 0240

DSC 0245

Pripadnici ovih jedinica,  hvataju i lišavaju slobode izvršioce najtežih krivičnih djela , te učestuju u akcijama koje se sprovode na dokumentovanju najtežih krivičnih djela.Takođe, učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima, a prvenstveno se angažuju na obezbjeđenju javnih skupova idrugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojim se okuplja veliki broj građana.

DSC 0260

DSC 0270

Nakon vježbe, jedinice su postrojene, a policijskom komesaru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Šut Semiru je podnesen raport.

DSC 0271

U svom kraćem obraćanju komesar Šut je svim pripadnicima jedinica koje su učestvovale u ovim aktivnostima čestitao na dobro izvedenoj vježbi, ukazujući na činjenicu da su sve radnje bile koordinirane, usklađene i blagovremene, te da takvo postupanje karakteriše i simbolizira profesionalnu i dobro isplaniranu policijsku akciju. Takođe se zahvalio predstavnicima ICITAP-a, kao i gostima iz drugih policijskih agencija koji su prisustvovali pokaznoj vježbi.

                                                                                                     Odsjek za odnose s javnošću, 

                                                                                                       analitiku i planiranje