SAOPCENJAfin1

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Visoko su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica iz Visokog, koja se dovode u vezu sa neovlaštenom prodajom i posjedovanjem opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a sa ciljem dokumentovanja krivičnih djela  "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, službenici  Policijske stanice Visoko su protekle sedmice zajedno sa pripadnicima Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, uz angažovanje službenog psa za otkrivanje narkotika, a na osnovu naredbi Općinskog suda u Visokom, izvršili pretrese na tri lokacije na području Visokog.

Izvršenim pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalaze u mjestu Seoča, a koje koristi lice K.S., rođeno 1977. godine, iz Visokog, pronađeno je slijedeće:

 

  • pet pvc posuda sa zasađenim stabljikama, koje izgledom asociraju na stabljike biljke Cannabis sativa ( indijska konoplja),
  • dvije digitalne vage za precizna mjerenja i pvc pakovanje u kojem se nalazio veći broj tableta za koje se sumnja da sadrže psihotropne supstance,
  • bijela praškasta materija težine 4,65 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
  • biljna materija težine 7 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • metalna drobilica sa tragovima biljne materije,
  • puška ručne izrade,
  • dva okvira za automatsku pušku sa puščanom municijom,
  • pištolj,
  • pvc vrećica sa puščanom municijom,
  • dvije ručne bombe i veća količina municije raznog kalibra,
  • mobilni telefon "Nokia".

Izvršenim pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalazi u mjestu Kološići a koje koristi lice M.A., rođeno 1981. godine, iz Visokog, pronađena je vazdušna puška, dok je pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalaze u mjestu Gornje Moštre a koje koristi lice Č.E., iz Visokog, pronađen sadržaj biljne materije težine 0,55 grama.

 Pogledajte galeriju fotografija

Nakon izvršenih pretresa u službene prostorije Policijske stanice Visoko je privedeno lice K.S.,   zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" i krivično "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija", kao i lice Č.E. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga". Lica K.S. i Č.E. su zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Visoko biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da  počinila krivična djela za koja se sumnjiče.

 

Odsjek za odnose sa javnošću,

    analitiku i planiranje