SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u vremenskom periodu od 15.08. do 18.08.2019. godine, realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, kojom prilikom je poseban akcenat stavljen na kontrolu alkoholiziranosti vozača. Aktivnosti policijskih službenika u navedenoj akciji su bile usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja vožnjom pod dejstvom alkohola, shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te su sankcionisani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Prilikom naznačene akcije kontrolisano je ukupno 1589 vozača i vozila u saobraćaju, kojom prilikom je kod 108 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, dok je 1 vozač odbio alkotestiranje. Za počinjene prekršaje vožnjom pod dejstvom alkohola vozačima je izdato 109 prekršajnih naloga.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sve vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova pod kojima mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, kao i druge učesnike u saobraćaju.

Posebno naglašavamo da će se i u narednom periodu provoditi slične akcije u kojim će slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola biti odmah zadokumentovani a nesavjesni vozači sankcionisani.

 

                                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje