SAOPCENJAfin1

Večeras je, u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Lihtenštajna, održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene utakmice.

Na održanom sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na području Grada Zenica i stadiona Bilino Polje nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenisali samo u jednom slučaju, kada je jedan od navijača BH Fanaticosa nosio spornu majicu sa uvredljivim sadržajem za pripadnike policije. Policijski službenici su izveli navijača sa tribine a nakon što je skinuta sporna majica navijač je vraćen na stadion. Navedenom licu će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu biti izdat prekršajni nalog.

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskog događaja je angažovano oko  500 policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva. 

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta.

    

                                                                                                Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje