SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva "MREŽA III",  poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku ove operativne akcije, danas, 25.09.2019.godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova su započeti istovremeni pretresi na dvadeset jednoj lokaciji na području Zenice. Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije "MREŽA III", zadokumentovani su i bit će dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv sedamnaest lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, lica koja su meta ove akcije su u periodu od januara do septembra 2019. godine, na području Grada Zenica, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima. Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 14 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, za 2 lica se traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o licima: K.Š., rođen 1974. godine i D.A., rođen 1976. godine, oba lica iz Zenice, dok je jednom licu već u sprovedenoj istrazi određena mjera pritvora zbog posjedovanja i prometovanja veće količine opojne droge a radi se o licu B.S. 

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

  • D.S., rođen 1973. godine, iz Zenice,
  • J.I., rođen 1971. godine, iz Zenice,
  • H.U., rođen 1974. godine, iz Zenice,
  • B.N., 1985. godine, iz Zenice,
  • I.M., rođen 1967. godine, iz Zenice,
  • D.S.,  rođen 1975. godine, iz Zenice,
  • Č.V., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  • A.H., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  • M.S., rođen 1973. godine, iz Zenice,
  • D.K., rođen 1994. godine, iz Zenice,
  • N.D., rođena 1985. godine, iz Zenice,
  • M.A., rođen 1967. godine, iz Zenice,
  • R.N., rođena 1969. godine, iz Zenice i
  • V.I., rođen 1982. godine, iz Zenice.

Nakon lišenja slobode nad licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina opojne droge (marihuana i amfetamin sulfat, poznat kao speed), namjenjene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, 2 ručne bombe, 2 pištolja, 1 gasni pištolj, veća količina municije, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

 



 

Aktivnosti u okviru akcije "MREŽA III" su poduzimane pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, te se postupalo po naredbama Općinskog suda u Zenici. 

                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje