SAOPCENJAfin1

U utorak, 11.02.20120. godine, u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, boravili su pradstavnici američke nevladine organizacije PH International čiji rad podržavaju vlade Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske. Predstavnike Organizacije primio je ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić sa saradnicima, a sastanku je prisustvovao i prof. dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom sastanka bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova sa organizacijom PH International, pri čemu se, provođenjem niza vannastavnih i drugih aktivnosti u školama na području Kantona, nastojalo osnažiti povjerenje mladih u policiju, kao i njihova motivacija za zajedničko djelovanje na planu promocije ljudskih prava, vladavine zakona, borbe protiv korupcije, vršnjačkog nasilja, zloupotrebe društvenih mreža i maloljetničke delikvencije.

Saradnja na ovom planu koja je ocijenjena izuzetno uspješnom bit će nastavljena i u budućnosti o čemu će, tokom narednih nekolio dana, između nevladine organizacije PH International, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport biti potpisan memorandum o saradnji. Buduće aktivnosti na ovom planu podrazumijevat će, uz ostalo, edukaciju određenog broja policijskih službenika i prosvjetnih radnika iz oblasti maloljetničke delikvencije i bezbjednosne kulture, a njihov zadatak će biti da stečena znanja, na odgovarajući način, prenesu na učenike osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Svi učesnici sastanka konstatovali su da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kada je riječ o aktivnostima koje se poduzimaju na planu edukacije policijskih službenika, građana i, što je od naročite važnosti, pripadnika učeničke populacije, svrstava u red narespektabilnijih institucija u BiH 

KABINET MINISTRA