SAOPCENJAfin1

Operativnim radom na terenu, a u okviru aktivnosti koje se poduzimaju na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanja i procesuiranja lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su došli do određenih informacija i saznanja o postojanju zasada indijske konoplje na području Lepenice, općina Tešanj.

tesanj zasad I  tesanj zasad II 

 

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, dana 07.07.2020. godine, u jutarnjim satima,  od strane kriminalističkih istražitelja Policijske stanice Tešanj izvršen je obilazak navedenog lokaliteta, kojom prilikom je na jednoj lokaciji u šumi, pronađen zasad 10 stabljika indijske konoplje visine od 80 do 140 cm i 760 stabljika visine od 20 do 50 cm. O navedenom je odmah upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je ovlastio službenike Policijske stanice Tešanj za vršenje uviđaja, kao i poduzimanje drugih mjera i radnji na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela. Sporne stabljike su izuzete sa mjesta pronalaska i iste će biti dostavljene Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, radi vršenja  potrebnih vještačenja.

tesanj zasad III  tesanj zasad IV 

 

Službenici Policijske stanice Tešanj nastavljaju sa poduzimanjem potrebnih provjera i prikupljanjem operativnih saznanja, u cilju otkrivanja i procesuiranja lica koja su izvršila zasad navedenih stabljika i time počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

                                                                                                                                               Odsjek za odnose za analitiku i planiranje