SAOPCENJAfin1

Operativni štab Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kojim rukovodi ministar Dario Pekić, u vezi sa nastupanjem novog vala pandemije koronavirusa (COVID-19), usvojio je niz zaključaka koji će se, uz ranije donešeni Plan pripravnosti i  odgovor na pojavu novog koronavirusa, primjenjivati na nivou Ministarstva, u cilju što efikasnijeg suprotstavljanja širenju pandemije.

U zaključcima je navedeno da na svim ulazima u službene prostorije Ministarstva trebaju biti postavljene dezinfekcione staze kao i posude sa tečnom smjesom namijenjenom za dezinfekciju ruku, te da niko od stranaka ne može ući u objekte Ministarstva bez zaštitne maske i prije nego što izvrši dezinfekciju ruku. Takođe, za sva lica koja ulaze u prostorije Ministarstva neophodno je, na ulazu, izvršiti mjerenje tjelesne temperature, a da bi se izbjegla okupljanja većeg broja lica na jednom mjestu, svim uposlenicima Ministarstva i drugim licima zabranjen je ulazak u prostorije restorana odnosno bifea u svim objektima koji se nalaze u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

U okviru mjera koje se odnose na održavanje lične higijene i higijene prostorija, potrebno je osigurati kontinuiranu dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštivanja higijenskih normi te redovno pražnjenje korpi za smeće iz svih prostorija. Potrebno je češće vršiti brisanje i dezinfekcija podova, naročito podova u prostorijama u kojima se nalaze sanitarni čvorovi, te brisanje radnih površina i inventara u kancelarijama, šalter-salama i prostorijama za održavanje sastanaka. Najmanje jednom semično potrebno je izvršiti dezinfekciju šalter-sala i kancelarijskih prostora, s tim da su uposlenici dužni izbjegavati sva okupljanja unutar radnih prostora koja nisu neophodna a koja broje više od tri lica te, u međusobnim kontaktima i pri radu sa strankama, strogo se pridržavati socijalne distance. Takođe je potrebno održavati higijenu službenih vozila njihovim što češćim, unutrašnjim i vanjskim pranjem i dezinfekcijom.

Prilikom intervencija koje uključuju kontakt sa drugim licima, policijski službenici su dužni sve aktivnosti u vezi sa intervencijom organizovati tako da bude omogućeno održavanje socijalne distance, a svaki put kad to situacija zahtijeva, primjenjivat će standardne mjere zaštite kao što su nošenje zaštitne maske i rukavica te, po potrebi i procjeni, nošenje zaštitnih odijela i zaštitnih vizira. U slučaju da se kod nekog od građana ili uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova pojavi sumnja na zarazu novim koronavirusom, postupat će se u skladu sa uputama epidemiološke službe.