SAOPCENJAfin1

Dana 31.03.2015. godine, oko 22,00 sati, dežurna služba Policijske stanice Visoko je obaviještena da je na benzinskoj pumpi "Petrol" u mjestu Čekrekčije, pored auto-puta A-1, općina Visoko, od strane dva maskirana lica, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršeno razbojništvo nad uposlenicima iste, kojom prilikom je otuđen određen iznos novca, cigareta i alkoholnog pića. Izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da je izvršenjem ovog krivičnog djela  pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 10.000,00 KM.

Radeći na rasvjetljavanju naznačenog krivičnog djela, a nakon završenih uviđajnih radnji, te obavljenih razgovora sa svjedocima i prikupljenih operativnih saznanja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su došli do informacija da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti lice K.E., rođena 1991. godine, iz Sarajeva, za koju je operativnim radom utvrđeno da je prilikom izvršenja krivičnog djela razbojništva pomagala izvršiocima na način da ih je dovezla u blizinu benzinske pumpe "Petrol", sa svojim putničkim motornim vozilo Peugeot, tip 206, sive boje, te nakon što je razbojništvo izvršeno odvezla izvršioce u pravcu Visokog.

Dana 02.04.2015. godine službenici Sektora kriminalističke policije i kriminalističke policije Policijske stanice Visoko su u saradnji sa službenicima III PU, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pronašli navedeno lice i sa istim je u službenim prostorijama obavljen razgovor na gore navedene okolnosti.

Tokom dalje kriminalističke obrade i operativnih mjera i radnji, došlo se do određenih podataka o izvršiocima razbojništva, kao i načinu izvršenja istog.

S tim u  vezi, uz usmenu saglasnost dežurnog tužioca Kantonalog tužilaštva Kantona  Sarajevo, od strane sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, izdata je naredba za pretres kuće, vozila i pomoćnih objekata koje koristi K.E., a koji se nalaze u ulici Tome Mendeše, općina Vogošća. Izvršenim pretresom je pronađen novac u iznosu od 2.390,00 KM,  za koji se opravdano sumnjalo da potiče iz predmetnog razbojništva.

Operativnim radom se došlo do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela mogu dovesti i lica: K.E., rođen 1990. godine i D.D., rođen 1981. godine, oba lica iz Sarajeva.

Pored navedenog, poduzetim radnjama je utvrđeno da su se izvršioci, vozilom kojim je upravljala K.E., nakon izvršenja razbojništva odvezli do Visokog, gdje su prebrojali novac i izvršili podjelu istog, nakon čega je lice D.D. izašlo iz vozila, dok su se lica K.E. i K.E. vratila u Sarajevo. Također, istog dana, na području Vogošće locirano je lice K.E., koje je u službenim prostorijama Policijske stanice Vogošća u potpunosti priznalo izvršenje predmetnog krivičnog djela, te dobrovoljno predalo novac u iznosu od 3.970,00 KM i 290 Eura.

Na osnovu informacija dobijenih tokom obavljenih razgovora policijski službenici Policijske stanice Visoko su u neposrednoj blizini ograde auto-puta A-1, u mjestu Ozrakovići,  pronašli jednu pvc kesu u kojoj su se nalazili sljedeći predmeti:

­        platno crvene boje  sa prorezima za oči,

­        dva para rukavica bijele boje,

­        košulja sive boje,

­        plava kapa sa prorezima za oči tzv. fantomka i

­        jedan plastični pištolj crne boje.

Pronađeni predmeti su svojim izgledom odgovarali opisu odjeće i predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog razbojništva.

rasvjetljeno razbojnistvo visoko april 2015 1

Na mjestu pronalaska odjeće i predmeta je izvršen uviđaj od strane službenika kriminalističke policije Policijske stanice Visoko.

Na području Hadžića locirano je i lišeno slobode lice D.D., rođeno 1981. godine, iz Sarajeva, a koje se takođe sumnjičilo da je, zajedno sa licem K.E.,  izvršilo ovo razbojništvo.

rasvjetljeno razbojnistvo visoko april 2015 5

Izvršen je pretres kuće i pomoćnih prostorija koje koristi lice D.D., u mjestu Binježevo, i tom prilikom je pronađena  i oduzeta jedna novčanica u apoenu od 50,00 KM i jedne patike marke Reebok, bijele boje.

rasvjetljeno razbojnistvo visoko april 2015 2

Nakon izvršenih pretresa, navedena lica su sprovedena do prostorija Policijske stanice Visoko, gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada i gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja ovog razbojništva. Predmeti pronađeni tokom izvršenih pretresa su fotografisani, privremeno oduzeti i bit će korišteni kao dokaz u daljnjem postupku. Takođe će biti predmet određenih vještačenja.

rasvjetljeno razbojnistvo visoko april 2015 3

rasvjetljeno razbojnistvo visoko april 2015 4

Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, navedena lica će u toku dana uz Izvještaj biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Razbojništvo iz člana 289. stav 2. KZ FBIH.

Uspješno rasvjetljavanje i dokumentovanje naznačenog razbojništva je rezultat predanog rada službenika Policijske stanice Visoko i Sektora kriminalističke policije, kao i izuzetne saradnje sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kojim se ovog puta iskreno zahvaljujemo.

           

Odsjek za odnose s javnošću,analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31