SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Policijske stanice Zavidovići su u proteklom periodu poduzimali intenzivne operativne mjere i radnje na terenu, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela koje je prijavljeno dežurnoj službi Policijske stanice Zavidovići dana 21.11.2020. godine. Naime, tom prilikom je prijavljeno da je u vremenskom periodu od 04.11. do 21.11.2020. godine, od strane nepoznatog lica izvršena provala u manastir Vozućica u Zavidovićima, te da tom prilikom nije ništa otuđeno.

Odmah nakon zaprimljene prijave, na navedeni lokalitet je upućena patrola policije koja je potvrdila tačnost informacije i obezbijedila lice mjesta do dolaska ekipe za vršenje uviđaja. O svemu je obaviješteno i Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da se na ulaznim vratima na objektu zvonika nalaze tragovi nasilnog djelovanja, gdje je došlo do manjeg oštećenja. Takođe, na ulaznim vratima manastira su konstatovana oštećenja, dok u unutrašnjosti objekta nisu utvrđena druga oštećenja niti je, prema izjavi paroha koji je i prijavio događaj, pričinjena druga materijalna šteta.

Nakon izvršenih uviđajnih radnji, te intenzivnog operativnog rada na terenu, policijski službenici Policijske stanice Zavidovići su došli do određenih saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti lica: J.Dž., rođen 1999. godine i B.Dž. rođen 2001. godine, oba lica iz Zavidovića.

Nad navedenim licima je zavedena kriminalistička obrada i ista su tom prilikom priznala da su izvršila krivično djelo za koje se sumnjiče, te da su tom prilikom, a sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, otuđila novac u iznosu od 20 EUR i 15,00 KM.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Zavidovići biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje