SAOPCENJAfin1

Nakon dojave zaprimljene dana 31.10.2021. godine, u 19,50 sati, u dežurnoj službi Policijske stanice  Tešanj, o pokušaju otmice sedamnaestogodišnjakinje iz Tešnja,  od strane dva nepoznata lica koja su bila u vozilu na području naseljenog mjesta Šije, općina Tešanj, odmah su angažovane policijske patrole radi vršenja pretrage navedenog područja i kontrole saobraćajnica, te vršenja drugih mjera i radnji iz nadležnosti policije. Sa ciljem prikupljanja informacija i saznanja, te provjere navoda iz prijave, obavljeni su razgovori sa prijaviteljem, kao i oštećenom, koji su dali početna saznanja o slučaju pokušaja otmice, kada je, kako je prijavljeno, sedamnaestogodišnjakinja udarcem nogom u predjelu glave napadača uspjela odbiti napad otmičara i osujetiti ga u namjeri da istu ugura u vozilo, nakon čega se trčeći udaljila, iskoristivši ošamućenost i dezorjentisanost napadača izazvanu zadatim udarcem.

Odmah po saznanju za navedeni događaj obaviješteno je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, po čijim uputama i nalozima se postupalo u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja činjenica i okolnosti vezanih za prijavljeni događaj, te generalno postupanja po navedenoj prijavi, kao i utvrđivanja elemenata krivičnog djela.

U obavljanje razgovora sa maloljetnom djevojkom su pored policijskih službenika uključena i druga stručna lica u skladu sa važećim procedurama kada je u pitanju obavljanje razgovora sa djecom i maloljetnicima, te je po nalogu tužioca angažovan i stručni savjetnik za podršku svjedocima i maloljetnicima – psiholog, Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Poduzetim radnjama i kroz obavljeni razgovor sa oštećenom, utvrđeno je da se u navedenom slučaju nije radilo o pokušaju otmice, kako je prijavljeno Policijskoj stanici Tešanj, nego o uznemiravanju od strane grupe mladića, te da su navodi iz podnesene prijave netačni. U navedenom slučaju se radilo o događaju koji nema elemente i obilježja krivičnog djela i koji će policijski službenici Policijske stanice Tešanj zadokumentovati i sankcionisati u okviru utvrđenih nadležnosti.

                                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Decembar 2021
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2