SAOPCENJAfin1

Dana 26.12.2021. godine, u 09,00 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Vareš je prijavljeno da su nepoznata lica u toku noći 25/26.12.2021. godine, nasilno ušla u unutrašnjost crkve "Svete Barbare" u Varešu, te da su tom prilikom otuđila određen iznos novca, jedan križ i dva kaleža.

Odmah nakon zaprimljene dojave, poduzete su intenzivne operativne aktivnosti na terenu u cilju otkrivanja i lišenja slobode počinioca ovog krivičnog djela. Poduzimajući naznačene aktivnosti, policijski službenici Policijske stanice Vareš su došli do određenih operativnih saznanja i informacija da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti lica: B.A., rođen 1992. godine i R.E., rođen 1993. godine, oba lica iz Vareša. Navedena lica su lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje.

U sklopu zavedene kriminalističke obrade, te aktivnosti na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, kriminalistički istražitelji i službenici uniformisane policije su postupajući po naredbi Općinskog suda u Visokom, u ulici Perunska izvršili pretres stana koji koristi lice B.A., kojom prilikom su pronašli predmete otuđene iz crkve.

Nad licem B.A. je zavedena kriminalistička obrada a nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Vareš biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH.

                                                                                                        Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje