SAOPCENJAfin1

U toku proteklog mjeseca, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su realizirane aktivnosti iz „Operativnog plana na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima“ koji se sprovodio na putevima na području Zeničko-dobosjkog kantona.

U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Planu, u prvoj polovici aprila, službenici svih policijskih stanica su građanima izdavali upozorenja u vidu promotivnih letaka, te ukazivali na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebice onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju. U tu svrhu je odštampano oko 3.500 promotivnih letaka upozorenja, koji su se dijelili prvenstveno pješacima zbog prelaska kolovoza na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se nisu pridržavali zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, policijski službenici su do kraja mjeseca, prema počiniocima prekršaja poduzimali represivne mjere. U toj fazi, svi učesnici u saobraćaju koji se nisu pridržavali zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji nisu poštovali svoje obaveze prema pješacima, bili su sankcionisani u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U toku represivne faze postupanja po navedenom planu, policijski službenici su zbog nedozvoljenog parkiranja sankcionisali 602 nesavjesna vozača, dok je zbog nepoštivanja svojih obaveza prema pješacima sankcionisan 151 vozač. Takođe, zbog nepropisnog prelaženja kolovoza sankcionisana su 164 pješaka.

Naznačene aktivnosti policijskih službenika imale su za cilj povećanje ukupne bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, sa akcentom na bezbjednost pješaka, i iste će se nastaviti i u narednom periodu.

                                                                                                                                             Odsjek za odnose s javnošću,

       analitiku i planiranje