SAOPCENJAfin1

U narednim danima, na stadionu Bilino Polje u Zenici, bit će odigrane dvije međunarodne nogometne utakmice, tačnije, radi se prijateljskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Gruzije koja će se odigrati dana 25.03.2022. godine, sa početkom u 20,45 sati, i prijateljskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Luksemburga koja će se odigrati dana 29.03.2022. godine, sa početkom u 20,45 sati.

U skladu sa najavljenim utakmicama, Uprava policije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je poduzela intenzivne aktivnosti na obezbjeđenju ovih značajnih sportskih događaja, kako bi se iste održale u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. U fazi vršenja priprema, održavaju se sastanci Štaba, formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti koje se poduzimaju, na kojim se prati realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosilaca zadataka iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno, pored mjera fizičkog obezbjeđenja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

  • bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,

  • pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i

  • alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

                                                                                                                       Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31