SAOPCENJAfin1

 

U sklopu priprema koje se poduzimaju na obezbjeđenju međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Izraela, koja će se odigrati sutra 12.06.2015. godine, na stadionu Bilino polje u Zenici, kao i postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja iste, Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti na sprovođenju svih predviđenih mjera i radnji i te aktivnosti se nastavljaju.

Kako je planirano, pored ostalih predviđenih aktivnosti, u okviru saobraćajnog obezbjeđenja će biti poduzimane aktivnosti u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu na dan održavanja utakmice a usljed povećane frekvencije saobraćaja u gradu.

Na dan odigravanja utakmice na snazi će biti izmjena režima saobraćaja u gradu, što podrazumjeva blokadu određenih područja i zabranu odvijanja saobraćaja u nekim ulicama, tako da će biti izmijenjen režim saobraćaja u sljedećim ulicama koje gravitiraju neposrednoj blizini stadiona: Velikog sudije Građeše, Dr. Abdulaziza-Aska Borića, Školska, Branilaca Bosne, Bulevar Kralja Tvrtka I, Bulevar Kulina bana i Zmaja od Bosne. Takođe će biti izvršena totalna blokada saobraćaja na raskrsnicama i kružnim tokovima koji se nalaze na cjelokupnoj trasi kretanja gostujuće reprezentacije i reprezentacije BiH od lokacija na kojima su smješteni do stadiona. Totalna blokada podrazumijeva zabranu odvijanja saobraćaja i za vozila i za pješake.

Izmijenjeni režim saobraćaja će biti na snazi u naznačenim ulicama od 16,00 do 23,00 sati, a 15 minuta prije završetka utakmice policijski službenici će na navedenim pozicijama postupati obrnutim rasporedom regulacije saobraćaja, odnosno isti će omogućiti bezbjedan i bez većih zastoja izlazak iz grada putničkih motornih vozila i autobusa sa ranije određenih parking mjesta, sve do uspostave normalizacije saobraćaja u gradu.

Na svim značajnijim raskrsnicama u gradu bit će raspoređeni policijski službenici sa zadatkom usmjeravanja učesnika u saobraćaju koji dolaze sa magistralnog puta M-17 i koji ulaze u grad.

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona poziva sva građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika izdate u skladu sa izmijenjenim režimom saobraćaja, te postupaju u skladu sa istim kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju.

Pored fizičkog obezbjeđenja poduzimaju se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ su izvršili kontradiverzioni pregled stadiona Bilino polje kao i okolnog prostora i objekata.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva navijače da se pridržavaju zakonskih odredbi i naredbi koje se izdaju u skladu sa planiranim aktivnostima.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

  • bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,
  • pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i
  • alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

Također, imajući u vidu raznolikost rekvizita koje koriste navijači, obavještavamo građane da na prostoru oko stadiona neće biti dozvoljeno nošenje predmeta sa kojima se može sakriti identitet lica, tzv. “fantomki” i unošenje ovih predmeta u stadion.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

  • Takođe, navedenim zakonom, kao prekršaj između ostalog smatra se i:
  • unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje,
  • pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje,
  • prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljni pregledi lica. Također, bit će spriječen ulazak lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica koja su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ovdje je bitno naglasiti da će veći broj operativnih službenika ove Uprave biti angažovan na alkotestiranju svih lica za koja postoje indicije da su konzumirala alkohol. Ulazak će biti dozvoljen samo licima koja budu posjedovala važeće ulaznice za utakmicu. U slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste će se oduzeti a prema licima će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog obezbjeđenja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.

Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Imajući u vidu značaj ove utakmice za našu reprezentaciju i naš grad, pozivamo navijače da svojim ponašanjem daju doprinos da se ista održi u povoljnim bezbjedonosnim uslovima, odnosno da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica. Nadamo se da će građani uvažiti naša upozorenja te da će utakmica biti odigrana u jednom povoljnom i sportskom ambijentu.

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Jul 2020
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2