SAOPCENJAfin1

Službenici Odsjeka za privredni kriminal i korupciju, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, postupajući po nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, vršili provjere zbog postojanja osnova sumnje da je lice P.A. (1989.) iz Kaknja, u svojstvu odgovornog lica u privrednom društvu, izvršio krivično djelo "Porezna utaja" iz člana 273. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U sklopu poduzetih mjera i radnji izvršeno je privremeno oduzimanje predmeta-dokumentacije iz privrednog društva te je izvršeno saslušanje svjedoka. Nakon izvršene analize dokumentacije utvrđeni su osnovi sumnje da osumnjičeni, kao odgovorno lice u privrednom društvu, u vremenskom periodu od 14.02.2017. godine do 31.12.2020. godine, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza, nije vršio obračun, prijavu i uplatu dodatnih obaveza za poreze i doprinose, a što je morao učiniti u skladu sa važećim zakonskim odredbama, a koje se odnose na brojne isplate od strane pravnog lica prema odgovornom licu P.A. i zaposleniku S.F., koje nisu dokumentovane, te su na taj način od strane Porezne uprave Federacije BiH, utvrđene dodatne obaveze za doprinose i poreze u iznosu od 562.765,44 KM (glavnica).

Također osumnjičeni nije evidentirao cjelokupan prihod u poslovnim knjigama privrednog društva, a što je morao učiniti u skladu sa važećim zakonskim odredbama, te je utvrđen ukupno neiskazani prihod za poslovnu 2017., 2018. i 2019. godinu u iznosu od 178.629,00 KM, što predstavlja 17.862,90 KM neiskazanog poreza na dobit.

S obzirom na utvrđeno činjenično stanje, Uprava policije MUP-a ZDK je dana 25.08.2023.godine, protiv osumnjičenog P.A. iz Kaknja dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Porezna utaja" iz člana 273. stav 3. KZ FBiH na uvid i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

                                                                                                                                Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje