SAOPCENJAfin1

Dana 16.01.2024. godine, u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, održana je edukacija službenika Sektora za administraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji rade na poslovima akvizicije biometrijskih podataka. Edukaciji čija tema je bila uzimanje otisaka prstiju građana, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo čijom zaslugom je u Ministarstvu, prvi put otkako ono postoji, održana ova vrsta edukacije, Sekretar Ministarstva Aida Mujić, savjetnik ministra Redžo Kahrić, pomoćnica ministra za administraciju Diana Odobašić, šefovi svih odsjeka za administraciju na području Kantona, te svi službenici koji u odsjecima za administraciju rade na izdavanju ličnih dokumenata.

Cilj provedene edukacije bio je da se službenici svih odsjeka za administraciju koji djeluju u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova osposobe za uzimanje što kvalitetnijih otisaka prstiju od građana i njihovu pohranu u bazu Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) koji se, osim u svrhu izdavanja ličnih dokumenata građanima, mogu koristiti i u svrhu vršenja brojnih poslova iz nadležnosti policije. Primjenom metoda uzimanja otisaka prstiju koje su prezentirane tokom ove edukacije, kvalitet uzetih otisaka bit će mnogo bolji nego što je bio slučaj do sada, što će u velikoj mjeri policijskim službenicima olakšati otkrivanje krivičnih djela i identifikaciju njihovih počinilaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nastavit će sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u budućnosti, sve u cilju da se rad službenika učini efikasnijim, čime će građanima našeg kantona biti u velikoj mjeri olakšano dobivanje ličnih dokumenata i ostvarivanje drugih njihovih prava.