SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije, Policijske uprave I, su u koordiniranim aktivnostima sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga izvršili pretres stana i pomoćnih prostorija na području Grada Zenica, gdje je tom prilikom pronađeno oko 3 kg opojne droge.

Naime, nakon prikupljenih operativnih saznanja da se osoba H.M., rođen 1988. godine, iz Zenice, može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", kod Općinskog suda u Zenici pribavljena je Naredba za pretres stana i pomoćnih prostorija koje isti koristi na adresi u ulici Crkvice.

Dana 01.02.2024. godine, u ulici Crkvice postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije, Policijske uprave I, izvršen je pretres stana koji koristi navedeno lice, te je tom prilikom pronađeno 12 upakovanih sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, ukupne težine 2146,65 grama, 8 sadržaja praškaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, težine 717,65 grama, jedan sadržaj smeđe materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, težine 111,05, grama, digitalna vaga, mobilni telefon i 20 komada puščane i pištoljske municije.

Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti, a osumnjičeno lice H.M. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje PU I, te je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

 

Dana 02.02.2024. godine uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH osumnjičeno lice H.M. će biti predato Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

Pronalazak spomenute količine opojnih droga, rezultat je višemjesečnih aktivnosti policijskih službenika Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga i Odsjeka kriminalističke policije, Policijske uprave I, te opredjeljenost za kontinuiranu i odlučnu borbu Uprave policije MUP-a ZDK protiv svih oblika nezakonitog ponašanja.

                                                                                                          Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje