SAOPCENJAfin1

Danas, 21.02.2024. godine sa početkom u 09,00 sati u Zenici u krugu ovlaštene firme "Dilaver company", izvršeno je uništenje 29 putničkih motornih vozila, a što je naloženo pravosnažnim presudama Općinskih sudova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Radi se o vozilima koja su u ranijem periodu policijski službenici Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona oduzeli od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, odnosno onih vozača koji su bahatom i opasnom vožnjom ugrožavali druge učesnike u saobraćaju, dovodili u opasnost živote ljudi i njihovu imovinu.

Važno je napomenuti da su policijski službenici Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona u proteklih 8 godina od nesavjesnih vozača oduzeli više od 1000 putničkih motornih vozila, od čega je ukupno uništeno 320 vozila uključujući i broj vozila koja su danas uništena, oko 200 stotine vozila je prodato putem licitacije pravnim licima, jedan broj vozila je po presudama sudova vraćen vlasnicima, a oko 200 vozila se trenutno nalazi na platou gdje se deponuju oduzeta vozila i za ista se čeka okončanje postupaka pred nadležnim sudovima.

Kada je u pitanju prodaja oduzetih vozila bitno je napomenuti da ista mogu otkupiti samo pravna lica čija je djelatnost autootpadi ili sakupljanje sekundarnih sirovina, odnosno navedena vozila ne mogu ponovo biti registrovana i korištena u saobraćaju.

Ovom prilikom pozivamo građane, učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa kako bi prvenstveno sačuvali svoje živote, a potom i živote drugih građana, te kako se ne bi suočili sa posljedicama oduzimanja i uništenja vozila, kao što je ovo danas primjer.

 

U narednom periodu Uprava policije će u cilju unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu nastaviti sa pojačnim akitvnostima i u svim slučajevima kada su ispunjeni zakonski uslovi od nesavjesnih vozača oduzimati motorna vozila.

                                                                                         Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje