SAOPCENJAfin1

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su dana 21.02.2024. godine, u 20,45 sati, u mjestu Arnautovići, Grad Visoko, zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo, marke "Seat" registarskih oznaka A83-T-664, kojim je upravljala B.E., rođena 1999. godine, iz Sarajeva.

Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji za navedenog vozača utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja u saobraćaju, te da B.E. u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 15.868,00 KM neplaćenih novčanih kazni. Obzirom da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavlja opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istom je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo privremeno oduzeto.

IMG dd3d406d4365d98146fa9eb503559fb8 V

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Visoko će Općinskom sudu u Visokom biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenog vozača zajedno sa prijedlogom za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnog vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Naznačene aktivnosti predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju prvenstveno sa ciljem sankcionisanja bahatih vozača i višestrukih počinilaca prekršaja u saobraćaju, te u konačnici sa ciljem povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

                                                                                                  Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje