SAOPCENJAfin1

U nastavku pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijskih stanica Visoko i Žepče su dana 27.02.2024. godine, od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeli dva putnička motorna vozila.

Naime, dana 27.02.2024. godine, u 16,30 sati, u mjestu Donje Moštre, grad Visoko, kontrolisano je putničko motorno vozilo, marke "VW Jetta" registarskih oznaka A58-O-809 kojim je upravljao M.A., rođen 1981. godine iz Visokog. Prilikom kontrole utvrđeno je da isti upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita i da se radi o višestrukom povratniku u činjenu prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 8.603,60 KM neplaćenih novčanih kazni.

Dana 27.02.2024. godine, u 19,48 sati, u mjestu Galibova kuća, općina Žepče, kontrolisano je putničko motorno vozilo, marke "Volvo" registarskih oznaka M58-A-563 kojim je upravljao S.S., rođen 1998. godine iz Žepča. Izvršenom provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja, te da da isti ima evidentiran iznos od 1393,25 KM neplaćenih novčanih kazni.

Obzirom da navedeni vozači svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istim su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporna vozila privremeno oduzeta.

 

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Visoko i Žepče će nadležnim sudovima biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Naznačene radnje predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se poduzimaju sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu.

                                                                                       Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje