SAOPCENJAfin1

Dana 07.03.2024. godine u 14,45 sati, u mjestu Radakovo, Grad Zenica na magistralnom putu M-17 od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar, Policijska uprava I pokušano je zaustavljanje putničkog motornog vozila Toyota, registarskih oznaka J39-M-272, na što se vozač pomenutog vozila oglušio, te nastavio kretanje prema autoputu A-1. Odmah nakon toga policijski službenici Policijske stanice Centar su se dali u potjeru za navedenim vozilom, koje se u mjestu Brce uključilo na autoput A1 prema Sarajevu.

Od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar vozilo Toyota je sustignuto u mjestu Bajrak, općina Kakanj, a potom i zaustavljeno bez pričinjenih oštećenja na službenom policijskom vozilu, kao niti vozilu Toyota i bez ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju.

Tom prilikom utvrđeno je da se na mjestu vozača u putničkom motornom vozilu, marke Toyota nalazi lice E.H., rođen 1983. godine, a na mjestu suvozača A.K., rođen 1985. godine, oba iz Sarajeva, koji su od strane policijskih službenika stavljeni pod kontrolu, nakon čega je obaviještena policijska stanica Kakanj radi preduzimanja daljih mjera i radnji.

Na lice mjesta izašli su policijski službenici Policijske stanice Kakanj, te je od strane istražitelja izvršen uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK, kojom prilikom je predmetno vozilo prevezeno sa lica mjesta, te deponovano na parking prostor Policijske stanice Kakanj.

Izvršenim provjerama u evidencijama potraga je utvrđeno da je predmetno vozilo otuđeno dana 23.02.2024. godine na području grada Sarajeva, te da je vlasnik istog lice F.K. iz Sarajeva.

 

Zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, naprijed navedena lica su dana 07.03.2024. godine, u 16,00 sati lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske stanice Kakanj gdje su i zadržani do 19,00 sati, istog dana, kada su predati u nadležnost policijskih službenika Policijske uprave Centar, Uprave policije MUP-a KS.

                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje