SAOPCENJAfin1

Dana 21.03.2024. godine, sa početkom u 20,45 sati, na stadionu Bilino Polje u Zenici, bit će odigrana međunarodna nogometna utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine. U okviru priprema za obezbjeđenje navedene utakmice, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona formiran je Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti policijskih službenika prilikom poduzimanja mjera operativnog, fizičkog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju ovog značajnog sportskog događaja, kako bi se isti održao u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. U fazi vršenja priprema, održani su sastanci Štaba, formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti koje se poduzimaju, na kojim se prati realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosilaca zadataka iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno, pored mjera fizičkog obezbjeđenja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

  • bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,

  • pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i

  • alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica.

Dana 21.03.2024. godine u vremenu od 17,00 sati do okončanja aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice predviđena je izmjena režima saobraćaja u određenim ulicama oko stadiona Bilino polje i to kako slijedi:

-Ulicom Nikole Tesle izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj na raskrsnici ulica Nikole Tesle-Aska Borića i na raskrsnici ulica Juraja Neidharta -Aska Borića

-Ulicom Velikog sudije Građeše izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj smjerom kretanja od ulice Zmaja od Bosne u pravcu ulice Aska Borića, a omogućava se saobraćaj iz pravca ulice Aska Borića u pravcu parking prostora u neposrednoj blizini BP "Ti-oil"

-Ulicom Bulevar kulina Bana obustavlja se saobraćaj od raskrsnice ulica Školska-Aleja Šehida do raskrsnice ulica Bulevar kulina Bana-Bulevar Kralja Tvrtka I

-Ulicom Aska Borića od raskrsnice sa ulicom Adolfa Goldbergera do raskrsnice ulica Aska Borića-Masarykova

S tim u vezi, pozivamo učesnike u saobraćaju da poštuju navedenu izmjenu režima saobraćaja i naredbe policijskih službenika, te koriste druge alternativne ulice.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

                                                                                                            Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje