SAOPCENJAfin1

Dana 26.03.2024. godine, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, boravila je delegacija žandarmerije Republike Francuske zajedno sa predstavnikom Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, koji su ovom prilikom posjetili Specijalnu policijsku jedinicu.

Ova posjeta je upriličena u okviru projekta "SALW" koji provodi Misija OSCE u Bosni i Hercegovini s ciljem podrške BiH u ublažavanju sigurnosnih i bezbjedonosnih rizika vezanih za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malim oružjem i lakim naoružanjem i municijom.

Kao jedan od ciljeva projekta je i organizacija trening programa za jačanje K9 kapaciteta u policijskim agencijama u BiH, a kako je naglašeno tokom posjete, delegacija žandarmerije Republike Francuske boravi u Bosni i Hercegovini u periodu od 25. do 29.03.2024. godine, kako bi se izvršila generalna procjena K9 jedinica sa posebnim naglaskom na iskazivanje spremnosti u dijelu nastavka razgovora o načinima i modelima unapređenja ovih kapaciteta, te sprovođenja specijalizovanih obuka.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izražava veliko zadovoljstvo ovom posjetom i svim naporima koje navedene organizacije i strukture poduzimaju na unapređenju rada i profesionalizaciji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

                                                                                               Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje