SAOPCENJAfin1

Dana 28.03.2024. godine, oko 04,00 sati na magistralnom putu M-17 u mjestu Liješnica, općina Maglaj, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo marke "Audi", registarskih oznaka FUL 110, kojim je upravljao B.M., rođen 1991. godine iz Tešnja i putničko motorno vozilo marke "Audi", registarskih oznaka NVU 612 kojim je upravljao B.A., rođen 1987. godine iz Zavidovića. Tom prilikom vozač B.M., kao i saputnici iz vozila Audi, registarskih oznaka NVU 612, M.B, rođena 1990 godine, dijete rođeno 2014. godine i dijete rođeno 2018. godine su zadobili teške tjelesne povrede konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica, dok je vozač B.A. zadobio lakše tjelesne povrede. Uviđaj je izvršen od strane policijskih službenika Policijske stanice Maglaj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Vozač B.M., za kojeg je uviđajnim radnjama utvrđeno da je prouzrokovao navedenu saobraćajnu nezgodu, je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica radi pružanja ljekarske pomoći. Budući da je u medicinskoj ustanovi prilikom obrade navedenog lica kod istog pronađena materija koja asocira na opojnu drogu, od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije je izvršen uviđaj kojom prilikom je izuzeta određena količina praškaste i biljne materije, kao i tablete ekstazi, a daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge" nastavljaju policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, dok aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela "Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" poduzimaju policijski službenici Policijske stanice Maglaj.

Izvršenim uviđajem na licu mjesta saobraćajne nezgode utvrđeno je da registarske oznake FUL 110, ne pripadaju putničkom motornom vozilu marke "Audi", kojim je upravljao B.M. Daljim provjerama u raspoloživim bazama podataka utvrđeno je da je navedeno vozilo vlasništvo K.R., rođen 2003. godine iz Tešnja, te da je važnost potvrde o registraciji istekla 17.03.2024. godine. Provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je lice B.M. višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok u registru novčanih kaznih ima evidentiran iznos od 17.504,00 konvertibilne marke neplaćenih novčanih kazni.

Obzirom da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavlja opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istom je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo privremeno oduzeto od strane policijskih službenika Policijske stanice Maglaj.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Maglaj će Općinskom sudu u Zavidovićima biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenog vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnog vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Naznačene aktivnosti predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju prvenstveno sa ciljem sankcionisanja bahatih vozača i višestrukih počinilaca prekršaja u saobraćaju, te u konačnici sa ciljem povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

                                                                                                                           Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje